Home > Verzorging Waterplanten > beginnersplanten
 
 
 
 
 
 
 

beginnersplanten


Op deze pagina bespreek ik een aantal planten die geschikt zijn voor mensen die net beginnen met een plantenaquarium, of voor bakken die niet zo "Hightech" zijn ingericht.

In principe kunt u alle onderstaande planten in een bak houden zonder bijzondere dingen als CO2, bakken met licht, etc.

Dit is leuk om mee te beginnen en u zult vanzelf merken dat u na verloop van tijd als deze planten goed groeien eens andere moeilijkere planten gaat uitproberen.


Vesicularia dubyana (Javamos)
Eigelijk kent iedereen wel javamos, het heeft niet veel licht nodig en groeit eigelijk onder bijna alle condities. Het is ook heel erg leuk om met het javamos eens een stuk hout te bekleden, dat geeft een mooi effect. Legt u dan het javamos op het hout en wikkel het vast met visgaren. Na verloop van tijd zal de visgaren niet meer zichtbaar zijn. Ook met spelden op de achterwand vast maken kan prima. U kunt het javamos gewoon in vorm knippen met een schaar.


Microsorum pteropus(Javavaren)
Javavaren is ook geschikt voor een bak met weinig licht en geen CO2, natuurlijk zal het in een "hightech"bak sneller groeien , maar de plant doet niet moeilijk over de condities in de bak en groeit eigelijk altijd wel. Nooit de wortelstok in de grond zetten die moet er altijd bovenblijven. Het is ook beter om deze plant op een steen, hout of de achterwand vast te zetten. De javavaren maakt op oude bladeren nieuwe jonge plantjes die u als ze groot genoeg zijn gewoon eraf kan halen en elders in de bak kan neerzetten.Ook kunt u de wortelstok in stukken knippen. Er zijn meerdere vormen van deze plant, althans meerdere planten die onder deze naam schuil gaan. Ze zijn er met smalle bladeren, brede bladeren en met gelobde bladeren, allemaal zijn ze goed te houden.


Anubias barteri (en consorten)
Er zijn heel veen soorten anubias, van de kleine nana tot gigantische soorten. Ze zijn eigelijk allemaal erg goed te houden in een aquarium, maar zijn wel langzame groeiers. Ze groeien goed zowel met als zonder CO2, etc dus eigelijk voor iedereen geschikt. Anubias barteri en Anubias barteri "nana" zijn de bekenste anubiassen, maar er zijn vele soorten.

De anubiassen groeien over het algemeen redelijk langzaam. Ze zijn geschikt voor beginners en gevordenden. Het voordeel van deze plant is dat hij het goed doet in bakken met zacht en met hard water, met zuur en met basisch water. Er zijn eigelijk ook geen vissen die deze platn eten, dus dat is nog een voordeel. De Anubiassen worden daar weinig vissen gegeten zodat ze ook geschikt zijn voor een cichlidenaquarium Ze hebben niet veel licht nodig zodat ze het ook goed doen in de donkere delen van het aquarium. Omdat ze net snel groeien is er wel kan op groene puntjes alg op de bladeren, maar als u de voeding goed in de gaten hud mag dat geen probleem geven.


Cryptocoryne soorten.
Er zijn vele Cryptocoryne soorten die eigelijk allemaal goed groeien in een aquarium zonder CO2. Ze zijn geen snelle groeiers, maar uiteindelijk kunnen ze een mooie bos vormen. Ze hebben wel aanpassingsmoeilijkheden als ze net in een bak gezet worden, maar wees niet bang als ze in het begin achteruitgaan dat komt vanzelf bij. Cryptocorynen willen graag een beetje klei bij hun voeten dan zullen ze beter groeien.


Shinnersia rivularis (Mexikaans eikenblad)
De bladeren van deze plant doen inderdaad aan een eikenblad denken. De plant ziet er leuk uit en groeit ongelooflijk snel ook in niet high-tec aquaria. De plant groeit bijna net zo snel als verschllende Utricularia soorten. Het is een uitstekende plant voor net opgezette bakjes. Maar ik dnek dat u het snoeien meerdere keren per week snel moe bent. Toch voor nieuwe bakjes een aanrader, omdat ie snel de overbodige voedingstoffen eruit kan eten.


Hygrophila polysperma (Belgisch groen)
Deze plant groeit uitstkend, zo goed zelfs dat het soms als onkruid de bak kan overnemen. Ook voor deze plant is een CO2 toevoeging zker niet nodig. De mooie groene bladeren kunnen rose tot zelfs wel rood worden onder feller licht, dus als hij de oppervlakte bereikt en vlak onder de TL's groeit is ei zeker bruin tot rood. Er is ook een variant die een virus infectie heeft (niets ernstig), die heeft rode bladeren (als er voldende licht is) met witte nerven. Hij groeit bijna net zo goed als de normale versie, maar wordt vaak als voorgrond plant gebruikt.


Vallisneria spiralis
Deze plant is een mooi contrast met de vele stengelplanten. Lange donkergroene bladeren. Wel is het zo dat hij vaak lang nodig heeft om aan te slaan, maar als ie eenmaal aan het groeien is dat geeft ie snel uitlopers zodat u binnnen niet al te lange tijd een mooie bos heeft, wel kunnen de bladeren erg lang worden.. Er zijn verschillende vallisneria soorten die wat korter blijven dan deze probeert u eens de Vallisneria americana "Biwaënsis" te pakken te krijgen deze wordt maximaal 40 cm, dus een mooie lengte voor achtergrond plant in kleine bakken en middenplant in grote bakken.


Echinodorus soorten
De zwaartplanten heb je in zeer veel soorten groen, bruin en rood. Let wel op dat er veel soorten bij zijn die erg groot worden, en dus beslist niet geschikt zijn voor een kleine bak. Ze willen wel graag wat klei bij de wortels voor een goede groei. Er zij een aantal kleine soort in de handel die je zelfs als voorgrond plant kan gebruiken, bijvoorbeeld: Echinodorus magdalenensis,Echinodorus tenellus, Echinodorus parviflorus "tropica". Het is wel zo dat de rode varianten een stuk moeilijker zijn.


Heteranthera zosterifolia (Sterretjes, sterkruid)
De sterren zijn een prachtige lichtgroene plant, die als u voldoende voedsel heeft in uw bak zeker niet moeilijk is. Maak een er een grote groep van die loopt van het midden tot achter in de bak en u zult een ware blikvanger hebben. Hij zal met veel licht en CO2 wel beter groeien, maar zonder doet ie het ook prima. Als de plant het niet goed doet zult u veel zwarte bladeren zien.


Rotala rotundifolia
Dit is waarschijnlijk een van de gemakkelijkste rode planten. Hoe meer licht hoe roder hij wordt maar ook met minder licht is er al een rode kleu te krijgen in deze plant. Zorg wel voor voldoende ijzer in het water, daar hebben alle rode planten behoefte aan. Maak een klein rond bosje en laat de stengels een stukje over het oppervlak lopen, dan geeft dit een prachtig uitgezicht. De plant geeft ook ruim zijtakken zodat u binnen korte tijd een mooie bos heeft.


Nymphaea lotus (Rode tijgerlotus)
Deze rode plant is ook erg gemakklijk te houden, wel moet u opletten dat hij geen drijfbladeren gaat vormen, om dat te voorkomen zult u de bladeren die de neiging hebben om te gaan drijver eraf moeten halen. Sommige mensen (waaronde ik) vinden lotussen leuker als ze klein zijn, het truukje om ze klein te houden is nu om alle grote bladeren er steeds af te halen dan blijven ze klein. Geen ze iets klei in bodem voor de beste groei.Nymphaea lotus (Groene tijgerlotus)
Ach voor de houd instructies zie boven. Alleen heeft deze groene bladeren, verder is ie net zo gemakkelijk.

Verder nog waterpest en hoornblad