Home > Verzorging Waterplanten > Wet van Liebig
 
 
 
 
 
 
 

Wet van Liebig

De wet van Liebig of de wet van het minimum Justus Von Liebig onderzocht nauwkeurig welke elementen planten nodig hadden om te groeien.

Eén van zijn belangrijkste ontdekkingen was kunstmest op basis van nitraat.

Daarna startte hij een proef met kunstmestgiften.

Hij schreef in 1840 de wet van het minimum dat de plant nodig heeft. In 1845 was zijn land één van de vruchtbaarste plekken van Duitsland geworden.

Ook heeft hij een belangrijke bijdrage aan de organische chemie geleverd. Aquarium, waarin de bouwstoffen in een optimale verhouding aanwezig zijn.

De wet van Liebig komt op het volgende neer: de opbrengst van een gewas is volgens de wet van het minimum. Dat wil zeggen dat de opbrengst (groei) afhangt van de bouwstof die er het minst aanwezig is.

Je kunt dan van alle andere stoffen er zoveel bij doen als je wilt; die ene bouwstof bepaalt de groeisnelheid. Volgens de wet van Liebig is dus de groeisnelheid optimaal als aan alle groeifactoren minimaal voldaan wordt.

Als er maar één bouwstof ontbreekt, bijv. Kalium, dan kan de plant slechts zo snel groeien als die bouwstof het toelaat.

Dit geldt voor alle bouwstoffen, maar in het geval van onze aquariumplanten dus ook voor het licht.

Als je van één van de bouwstoffen (die te weinig is) méér geeft, dan wordt een andere stof limiterend.

Laten we eens kijken als je aquarium het goed doet en alle stoffen zijn in evenwicht.

Dan hebben je planten een optimale groei voor dat specifieke evenwicht. Als je meer licht boven het aquarium zet, vindt de plant dit best, maar bij meer licht moet de plant dus ook meer bouwstoffen hebben om optimaal te groeien.

Ontbreekt er één van die bouwstoffen of is er te weinig, dan zal de plant niet optimaal gaan groeien. Sterker nog, het kan dat hij net zo hard blijft groeien als in de vorige situatie (zonder het extra licht), maar het kan zijn dat nu de algen wel een plekje vinden om te groeien.

Dit proces geldt dus voor elke bouwstof of het nu licht, CO2, PO4 (fosfaat), NO3 (nitraat) of sporenelementen zijn.

Eigenlijk zou je zelfs de temperatuur en de stroming van het water er in kunnen en moeten opnemen.

Het opbrengstpotentieel (groei in ons geval) van een plant is als een vat met staven van ongelijke lengte.

De capaciteit van het vat wordt beperkt door de lengte van de kortste staaf (in dit geval kalium) en kan slechts meer worden door die staaf te verlengen.

Maar als die specifieke staaf is verlengd, dan wordt een andere staaf (bouwstof) de limiterende factor.

De plant groeit alleen optimaal als alle voedingsstoffen aanwezig zijn.